Beroepstraining Kisozi

Eind 2015 is een kleinschalige beroepstraining gestart in Kisozi: metselen voor jongens.  De jongens die deelnemen aan dit project zijn jongens in de leeftijd van 16 – 22 jaar die geen vervolgopleiding hebben gedaan en geen uitzicht hebben op werk.

De jongens hebben een training gevolgd om bakstenen te kunnen maken met een speciale pers, de ISSB pers.  Deze pers maakt bakstenen die “in elkaar geklikt” kunnen worden tijdens bouwwerkzaamheden.  Het is een milieu vriendelijke manier van bakstenen maken, omdat de bakstenen niet op de traditionele wijze gebakken worden en er dus geen onnodige houtkap en vervuiling aan te pas komt.

 

In het verlengde van dit project hebben we begin 2016 een stukje land gekocht in Kisozi, wat uitbreiding van dit project mogelijk maakt en wat het ook mogelijk maakt een kleine timmerplaats op te zetten, die hand in hand kan werken met de jongens van het metselproject.  Dit onderdeel maakt grote vorderingen sinds eind 2016 en inmiddels hebben we praktijklokalen kunnen bouwen.

Een doel is om naast het maken van bakstenen en timmeren, naai- en breilessen, een training tot kapster en literacy programs voor vrouwen en ouderen op te zetten in dit centrum.

Kleinschalige beroepstrainingen en kleinschalige duurzame landbouw behoren tot de mogelijkheden op dit land en hopen we in de toekomst uit te breiden.