Egoli Africa

Project Hydroponische Landbouw online bij Youbedo

Op de website van Youbedo is ons project voor een kas voor hydroponische landbouw online gekomen.  En het gaat best lekker: inmiddels is er al 21% van het project gefinancieerd.

Boeken online bestellen en tegelijkertijd een goed doel ondersteunen? Dat kan via Youbedo.  En het kost je niks extra!  Dezelfde boeken, dezelfde prijs.  En Youbedo doneert tot 12% van je aankoop aan een goed doel die je zelf kunt uitkiezen.

Met het project dat nu online staat op de site van Youbedo willen we een kas bouwen waarin we graszoden groeien en groenten telen.  De graszoden kunnen gebruikt worden om vee bij te voeren in tijden van droogte.  We horen zo vaak in Oeganda dat men moeite heeft om het vee bij te voeren in tijden van droogte, omdat gras verdord is enzovoorts.  Het telen van groente en het laten groeien van graszoden in een kas, waarbij irrigatie gecontroleerd is, vergroot kennis hierover en draagt bij aan voedselzekerheid.  Er is nog veel kennis nodig en veel kennis die moet worden overgedragen.  Dit project is een eerste stap daartoe.  En de eerste stap is meer leren over kweken in groentekassen, goede irrigatiemethoden, opvangen van regenwater tijdens het regenseizoen enzovoorts.   We hopen op jullie steun en ook het onder de aandacht brengen door het project te delen vinden we fijn.

 

Koop trendy sandalen, steun de makers

Afgelopen maand heeft Tandika Uganda meer dan 20 jonge mensen getraind in het maken van trendy sandalen. De groep was super enthousiast en iedereen heeft nu genoeg skills om zelf aan de slag te kunnen gaan met het maken van hippe sandalen en het opbouwen van een toekomst. Voor de meesten is de aanschaf van startmaterialen om zelf te beginnen nogal lastig. Vandaar dat we een aantal allereerste hippe sandalen verkopen. Deze sandalen zijn hun allereerste producten, dus wat je krijgt zijn geenszins de meest perfecte sandalen: af en toe zie je nog wat pennenstrepen van lijnen die ze getrokken hebben en de zool is soms niet perfect kaarsrecht. Waar het om gaat is dat je een product krijgt dat met veel enthousiasme en inzet is gemaakt en dat je met jouw aankoop de aanschaf van eerste startmaterialen voor een deelnemer bekostigd. Dank zij jou kunnen de deelnemers dus hun eigen sandalen-business starten. Met de verkoop van de sandalen op de foto’s kunnen we de eerste 7 deelnemers voorzien van startmaterialen. Elk paar kost € 25 (inclusief verzendkosten) en deze opbrengst gaat rechtstreeks naar de maker. We houden je vervolgens op de hoogte van de stappen en vorderingen die ze maken. De maten zijn zichtbaar op de foto’s. Stuur ons een bericht via onze facebookpagina of mail bij interesse.

Farm Stew workshop

Op 2 mei jl. vond op het terrein van het centrum voor beroepstrainingen opnieuw een workshop plaats door Farm Stew.  3 maanden eerder heeft Farm Stew ook al een zeer informatieve workshop verzorgd.  Reden genoeg om dit eens te herhalen.  Farm Stew verzorgt inspirerende workshops over goede en gezonde voeding, het verminderen van honger en hygiene.  Samen met een groep van meer dan 40 vrouwen werd gekookt, gelachen, gepraat en geleerd.  De vrouwen leerden welke kruiden en groenten er lokaal verkrijgbaar zijn waarmee ze een gezonde maaltijd kunnen maken, hoe soja melk uit soja bonen gemaakt kan worden en maakten samen tofu.  Uiteraard werd de gekookte maaltijd samen genuttigd.

Mommaluv Event

Gisteren vond in Kisozi een geweldig event plaats: een heus Mommaluv event.  Maar liefst 50 mamas, papas en babietjes ontvingen dank zij stichting Mommaluv een Mommaluv pakket.  Nu we zoveel mamas, papas en babietjes bij elkaar hadden om een Mommaluv pakket uit te reiken, wilden we hier ook graag iets speciaals van maken.  Het Mommaluv Event vond plaats op het terrein van het trainingcentrum in Kisozi en dit terrein was dan ook prachtig versierd voor de gelegenheid.  De local chairman van Bukyatifu en de verpleegster van de medische post in Kisozi waren ook uitgenodigd voor het event en er werd voorlichting verzorgd over hygiene, het belang van inenten en family planning.  Alle mamas, papas en babietjes kregen het welbekende Mommaluv pakket met daarin dingen als: een wasteil, zeep, verzorgingsproducten voor de baby, babykleding, lakens en dekens, rijst, suiker en een muskietennet.   De vreugde onder deze onder groep was enorm!  We zijn geweldig blij met de jarenlange samenwerking die we inmiddels hebben met Mommaluv.  Wat groots dat we zoveel babietjes in één keer een betere start in het leven hebben kunnen geven.  Voor meer foto’s en videomateriaal, bezoek onze Facebook pagina.

Tandika Uganda training succesvol

De training Trendy Sandalen maken door Tandika Uganda is in Kisozi succesvol afgerond.  Afgelopen week volgde een enthousiaste groep van meer dan 20 deelnemers de driedaagse training, die plaatsvond bij het trainingscentrum in Kisozi.  In die drie dagen leerden de deelnemers alles over gereedschappen die gebruikt worden bij het maken van sandalen, over materialen die men nodig heeft en oefenden ze zelf met het maken van diverse modellen en maten.  Het enthousiasme waarmee de groep aan het werk was geweldig.  Aan het eind van de drie dagen hebben alle deelnemers een certificaat van deelname en afronding van de training ontvangen.  We gaan ons nu buigen over het vervolg van dit project: het permanent aanbieden van deze training op onze eigen locatie.  We hopen dat de deelnemers aan de training het geleerde daadwerkelijk oppakken om zelf sandalen te gaan maken en er een inkomen mee te verdienen.  Daarnaast laten we de groep niet zomaar los, we gaan zeker met groep deelnemers kijken op welke wijze we hen verdere ondersteuning kunnen bieden om hun eigen onderneming op te zetten.

Happy Birthday Julian Lennon

8 april jl vierde Julian Lennon, de founder van de White Feather Foundation, zijn verjaardag.  Ter ere van zijn verjaardag stuurden diverse projecten een verjaardagswens, waaronder Egoli Africa. Alle verjaardagswensen zijn hier te lezen.  De White Feather Foundation ondersteunt de dorps ambulances in Kamuli district en meer informatie is ook te vinden op hun website.

Vacature Vrijwilligerscentrale Wageningen

We zijn op zoek naar een vrijwilliger in Nederland die samen met ons een ludieke lenteactie wil opzetten ten behoeve van het geiten project voor ouderen in Oeganda, in samenwerking met landwinkels of geiten/kaasboerderijen.  De vacature is ook beschikbaar bij de vrijwilligerscentrale in Wageningen.  De vacature kun je hier online bekijken.  Je hoeft niet per se uit de omgeving van Wageningen te komen: elke vrijwilliger van waar ook is welkom om een verschil te maken voor het project in Oeganda.  Heb je zin om je talenten voor een dergelijk project in te zetten? Laat het ons weten.

Afstuderen Woira Jackison

Afgelopen vrijdag, 22 februari, vond aan de lerarenopleiding in Kaliro de graduation ceremonie plaats.  Woira Jackison rondde afgelopen jaar zijn studie af en mag zich nu ook echt officieel docent geschiedenis en religious studies noemen.  We zijn trots op en blij met zijn resultaat: een mooie prestatie en voor Woira een grote stap vooruit in zijn leven.  Woira heeft nog geen baan als docent gevonden maar verricht op dit moment wel allerlei werkzaamheden in het centrum voor beroepstrainingen in Kisozi.  We hopen dat ie snel voor de klas zal staan als docent.

Nieuwe bouwwerkzaamheden

Op dit moment vinden er weer diverse bouwwerkzaamheden plaats in Kisozi.  Zo wordt er een keukentje gebouwd aan de achterkant van het gebouw, want het koken op open vuur aan de voorkant van het gebouw is niet iets wat we willen blijven doen.  Daarnaast wordt een deel van de omheining vervangen.  De houten palen van de omheining zijn aangetast door de termieten en zullen vervangen worden door betonnen palen.  We kunnen nog niet ons gehele land omheinen en beginnen daarom met het deel waar de geiten rondlopen.  Als deze werkzaamheden voltooid zijn gaan we de muren van de het trainingscentrum aan de buitenkant mooi egaal maken.

Farm Stew Workshop

Op Valentijnsdag organiseerden we op ons terrein een workshop in samenwerking met de organisatie Farm Stew.  Farm Stew organiseert interactieve workshops met als doel honger te bestrijden en aandacht te hebben voor goede en gezonde voeding.  En dus kwamen de pannen en potten tevoorschijn en werd er met de groep gekookt.  De workshops passen erg goed bij de activiteiten op het gebied van landbouw en vooral de ouderen in het geitenprogramma, de vrouwen van het varkens project en de deelnemers aan diverse trainingen hebben er baat bij.  De workshop is er praktisch en past goed binnen onze  programma’s.   Voor herhaling vatbaar dus.