Egoli Africa

Ugapads voor 200 meisjes in Kisozi

Dank zij crowdfunding via de 1 % club en een donatie van een sponsor hebben we onlangs 200 meisjes op Buzaya secondary school in Kisozi kunnen voorzien van Ugapads, herbruikbaar maandverband.  De Ugapads zijn een sociaal initiatief van de Oegandese ngo Initiative Uganda uit Iganga.  Niet alleen hebben we 200 meisjes voorzien van herbruikbaar maandverband, ook hebben we door de aanschaf van de Ugapads, het project van Initiative Uganda kunnen ondersteunen.   Het team van Initiative Uganda gaf tevens voorlichting over het gebruik van Ugapads, hygiene en hoe de Ugapads te wassen.  Initiative Uganda betrok tevens de jongens van Buzaya secondary school bij de voorlichting.  Een hele happening, waarvoor de hele school – docenten en leerlingen – uitliep.

Via Youbedo hydroponische landbouw in Kisozi ondersteunen

Bij Youbedo kun je boeken aanschaffen en tegelijkertijd een goed doel ondersteunen.  Het kost je niks extras.  Via Youbedo kun je ook de opzet van hydroponische landbouw in Kisozi ondersteunen.  Meer informatie hierover is te vinden op de site van youbedo: hier.  Deze zomer met een goed boek onderuit tijdens je vakantie? Bestel dan vooral eens via Youbedo.

Fair Pen op Glory Junior primary school

De eerste Fair Pen week zit erop. De kinderen van Glory Junior primary school in Kisozi hebben onder leiding van Fair Pen enorm hun best gedaan.

Fair Pen leert kinderen nieuwsbrieven te schrijven, hun gedachten onder woorden te brengen en met elkaar te discussiëren.  Fair Pen begeleidt de kinderen en de docenten van een school hierin.

Er zijn zeer goede nieuwsbrieven geschreven.  Verschillende onderwerpen komen aan bod: gezondheid (goede toiletten, vaccinaties), sport, dingen die spelen in de directe omgeving van de kinderen.

De school gaat nu zelf aan de slag. Meer groepen gaan gevormd worden en meer nieuwsbrieven gaan geschreven worden. We blijven het een tijdje begeleiden. En ondertussen hopen we dat we het Fair Pen project op meer scholen kunnen uitvoeren zodat de scholen ook nieuwsbrieven met elkaar kunnen uitwisselen.

We vinden dit een belangrijk en waardevol project, omdat het scholen stimuleert met elkaar te netwerken, nieuwsbrieven uit te wisselen en niet alleen de schrijfvaardigheid van leerlingen bevordert, maar hen ook leert over dingen die in hun directe omgeving spelen, na te denken.

Nieuwe deelnemers geitenproject

Onlangs hebben zich weer nieuwe ouderen kunnen aansluiten bij het geitenproject voor ouderen. Dit omdat andere deelnemers hun eerstgeboren geit hebben kunnen doorgeven. De nieuwe deelnemers: Amos Kasadha, Toprista Namulondo, Agnes Nakanda en Zainabu Naigaga komen uit Buliso, Bukyatifu en Bugwanga.

Waterfilters op scholen

Op de scholen waar watertanks zijn gebouwd, is een watercampagne met voorlichting over het belang van schoon water en hygiëne onderdeel van het project.  Om dit te bevorderen krijgen de scholen een waterfilter en vinden we het belangrijk dat de docenten getraind worden om in de lessen aandacht te blijven besteden aan het belang van school drinkwater.  Alle scholen die inmiddels een watertank hebben, hebben nu ook een waterfilter.

4 Nieuwe watertanks opgeleverd

Opnieuw zijn er vier watertanks opgeleverd bij scholen in de regio van Kisozi: Nawantale primary school, Ntogo Forward Bursary and Primary school, Buzaya Primary school in Magogo en Nankandulo primary school hebben nu ook een watertank.  De regentijd in Oeganda is begonnen, wat af en toe er voor zorgde dat het werk stil kwam te liggen tijdens de enorme plensbuien.  Voor de scholen die al eerder een watertank hebben gekregen en voor het geitenproject in Kisozi is dit alleen maar goed.  De watertanks daar lopen nu lekker vol regenwater.

Visitation Day

Afgelopen zaterdag, 24 maart, was er weer een visitation day op Good Shepherd Nursery and Primary school in Kameke.  Namens Egoli Africa bezocht David Kawomera de kinderen.  De kinderen hadden zichtbaar lol deze dag.  Het is belangrijk dat we de kinderen bezoeken, omdat ons bezoek vaak het enige bezoek is dat ze krijgen.   Voor de ouders is de school erg ver weg en kosten voor vervoer er naartoe zijn erg hoog voor hen.  De kinderen hebben een luisteren oor gehad en hebben hun verhalen over school, uitdagingen en andere ditjes en datjes kunnen vertellen.

Worldschool Event 2018

Op 23 maart jl. vond het jaarlijkse Worldschool Event plaats.  Ook dit jaar vond het event weer plaats op het Jac P Thijsse College in Castricum.  Het event werd geopend door onder andere de ambassadeur voor Uganda in de Benelux, Mirjam Blaak.   Ook werd de Worldschool Junior Academy gelanceerd.  Egoli Africa was aanwezig om de presentaties van Worldschool groepen over hydroponische landbouw, een marketing plan voor het bakstenen project en voorlichtingsmaterialen over recycling en gebruik van birthing kits bij te wonen.  Prima presentaties, waarvan we de resultaten weer naar Uganda zullen brengen.   Worldschool groepen: bedankt weer voor jullie inzet, jullie mooie resultaten en materialen!

Varkensproject voor vrouwen

In Kisozi zijn we een tijdje terug een varkens project voor vrouwengroepen gestart. Behalve groepen vrouwen die zich aangemeld hadden, is er ook een groep mannen die graag mee wil doen.

Het principe is ongeveer hetzelfde als dat van het geitenproject voor ouderen. Echter, de vrouwen sparen ook samen en kunnen elkaar in de toekomst kleine leningen geven.

We hebben een training georganiseerd voor de vrouwen over het houden van varkens, fokken van varkens, hygiene, voeding enzovoorts.

Omdat het aantal varkens van Egoli Africa zelf ook groeiende is hebben we het onderkomen uit moeten breiden. In plaats van een houten hok hebben we een stenen hok kunnen bouwen. Een stuk beter voor de varkens!

De Worldschool op bezoek in Oeganda

Zoals jullie misschien wel weten, is Egoli Africa al sinds 2009 een trouwe opdrachtgever bij de Worldschool. We maken opdrachten voor Havo en Vwo leerlingen die hun profielwerkstuk willen maken over een van de vele onderzoeksopdrachten bij de Worldschool. Jaarlijks werken vele groepen leerlingen aan onze opdrachten.

De Worldschool is op dit moment bezig met oriënteren op mogelijkheden voor de opzet van een Worldschool Junior Academy. Een uitwisseling tussen Nederlandse en Oegandese leerlingen zal daar onderdeel van zijn. Daarvoor bezoeken ze verschillende landen en projecten. Op dit moment zijn we als team bij elkaar in Oeganda, maar wil het toeval dat ook de Worldschool daar is samen met twee Nederlandse docenten van een middelbare school uit Nederland.

Samen met de Worldschool bezochten we onze projecten in Kisozi, legden we contact met Buzaya secondary school in Kisozi en Mother Kevin secondary school in Jinja, brachten we een bezoek aan het reusable pads project van Michael en Esther Erwachu in Jinja en gingen op onderzoek uit in Masese onder begeleiding van Creation Africa. Een bezoek aan de projecten van Fred Batale (DAPU) in Jinja en Initiative Uganda in Iganga staan deze week ook nog in de planning.

Mooie ontmoetingen vinden plaats en heel veel indrukken worden opgedaan.