Egoli Africa

Dank zij stichting Mommaluv hebben we onlangs weer een aantal Mommaluv pakketten kunnen overhandigen aan kersverse moeders en hebben we een 6 tal zwangere vrouwen uitgekozen die tussen nu en oktober hun kindje zullen krijgen en ook een Mommaluv pakket krijgen zodra hun kindje is geboren.  Eerder konden we een pakket overhandigen aan Victorious Naiguru, de verpleegster van Kisozi Diocese, met wie we samen een ambulance dienst runnen en op wie we altijd kunnen rekenen, zoals in april tijdens het grote Mommaluv event.  En afgelopen week overhandigen we pakketten aan Sanya Nakalembe, Joan Nairuba en Fatuma Namalefe.    Ben jij zwanger en wil je iets betekenen voor een aanstaande moeder ergens anders in de wereld? Bezoek dan de site van Mommaluv voor meer informatie.

Een jaar lang workshops door Farm Stew

Onlangs kregen we geweldige ondersteuning voor de workshops van Farm Stew: we kunnen een jaar lang workshops in Kamuli district verzorgen.  In totaal kunnen we 24 workshops laten verzorgen door Farm Stew.  Concreet betekent dat twee workshops per maand en dat een jaar lang.  De aftrap werd afgelopen week door Farm Stew gegeven in het dorpje Bulamka, dat vlakbij Kisozi ligt.  Het team van Farm Stew leerde de deelnemers vooral over goede voeding, een gezonde levensstijl, het verbouwen van groenten en het onderhouden van moestuinen.

Container van Betuwe Wereldwijd bereikt Kisozi

Het kostte veel geduld, onderhandelingen, geld en energie, maar de goederen en container van Betuwe Wereldwijd zijn nu dan toch echt vrijgegeven.  De drie betrokken organisaties hebben ieder hun goederen uit de container ontvangen.  De container van Betuwe Wereldwijd is naar Kisozi gebracht en heeft een mooie plek gekregen op het terrein van het centrum voor beroepstrainingen daar.  Ons doel is om er ter zijner tijd een extra lokaal van te maken.  Hiervoor zullen we het een en ander aan de container moeten verbouwen.  We danken Betuwe Wereldwijd voor deze steun, die de beroepstrainingen in Kisozi een grote boost gaan geven de komende tijd.

Birthing Kits voor Kizito health center

De village health teams waren afgelopen weer druk in de weer met het uitgeven van birthing kits.  Dit deden zij in samenwerking met Kizito health center in Kamuli district.  De village health teams hebben hier maar liefst 118 zwangere vrouwen kunnen helpen met een birthing kit.  De birthing kits helpen de vrouwen om tijdens hun bevalling begeleiding te krijgen in het ziekenhuis.  Vaak krijgen de vrouwen geen hulp tijdens de bevalling als ze zelf geen birthing kit meenemen.

Project Hydroponische Landbouw online bij Youbedo

Op de website van Youbedo is ons project voor een kas voor hydroponische landbouw online gekomen.  En het gaat best lekker: inmiddels is er al 21% van het project gefinancieerd.

Boeken online bestellen en tegelijkertijd een goed doel ondersteunen? Dat kan via Youbedo.  En het kost je niks extra!  Dezelfde boeken, dezelfde prijs.  En Youbedo doneert tot 12% van je aankoop aan een goed doel die je zelf kunt uitkiezen.

Met het project dat nu online staat op de site van Youbedo willen we een kas bouwen waarin we graszoden groeien en groenten telen.  De graszoden kunnen gebruikt worden om vee bij te voeren in tijden van droogte.  We horen zo vaak in Oeganda dat men moeite heeft om het vee bij te voeren in tijden van droogte, omdat gras verdord is enzovoorts.  Het telen van groente en het laten groeien van graszoden in een kas, waarbij irrigatie gecontroleerd is, vergroot kennis hierover en draagt bij aan voedselzekerheid.  Er is nog veel kennis nodig en veel kennis die moet worden overgedragen.  Dit project is een eerste stap daartoe.  En de eerste stap is meer leren over kweken in groentekassen, goede irrigatiemethoden, opvangen van regenwater tijdens het regenseizoen enzovoorts.   We hopen op jullie steun en ook het onder de aandacht brengen door het project te delen vinden we fijn.

 

Koop trendy sandalen, steun de makers

Afgelopen maand heeft Tandika Uganda meer dan 20 jonge mensen getraind in het maken van trendy sandalen. De groep was super enthousiast en iedereen heeft nu genoeg skills om zelf aan de slag te kunnen gaan met het maken van hippe sandalen en het opbouwen van een toekomst. Voor de meesten is de aanschaf van startmaterialen om zelf te beginnen nogal lastig. Vandaar dat we een aantal allereerste hippe sandalen verkopen. Deze sandalen zijn hun allereerste producten, dus wat je krijgt zijn geenszins de meest perfecte sandalen: af en toe zie je nog wat pennenstrepen van lijnen die ze getrokken hebben en de zool is soms niet perfect kaarsrecht. Waar het om gaat is dat je een product krijgt dat met veel enthousiasme en inzet is gemaakt en dat je met jouw aankoop de aanschaf van eerste startmaterialen voor een deelnemer bekostigd. Dank zij jou kunnen de deelnemers dus hun eigen sandalen-business starten. Met de verkoop van de sandalen op de foto’s kunnen we de eerste 7 deelnemers voorzien van startmaterialen. Elk paar kost € 25 (inclusief verzendkosten) en deze opbrengst gaat rechtstreeks naar de maker. We houden je vervolgens op de hoogte van de stappen en vorderingen die ze maken. De maten zijn zichtbaar op de foto’s. Stuur ons een bericht via onze facebookpagina of mail bij interesse.

Farm Stew workshop

Op 2 mei jl. vond op het terrein van het centrum voor beroepstrainingen opnieuw een workshop plaats door Farm Stew.  3 maanden eerder heeft Farm Stew ook al een zeer informatieve workshop verzorgd.  Reden genoeg om dit eens te herhalen.  Farm Stew verzorgt inspirerende workshops over goede en gezonde voeding, het verminderen van honger en hygiene.  Samen met een groep van meer dan 40 vrouwen werd gekookt, gelachen, gepraat en geleerd.  De vrouwen leerden welke kruiden en groenten er lokaal verkrijgbaar zijn waarmee ze een gezonde maaltijd kunnen maken, hoe soja melk uit soja bonen gemaakt kan worden en maakten samen tofu.  Uiteraard werd de gekookte maaltijd samen genuttigd.

Mommaluv Event

Gisteren vond in Kisozi een geweldig event plaats: een heus Mommaluv event.  Maar liefst 50 mamas, papas en babietjes ontvingen dank zij stichting Mommaluv een Mommaluv pakket.  Nu we zoveel mamas, papas en babietjes bij elkaar hadden om een Mommaluv pakket uit te reiken, wilden we hier ook graag iets speciaals van maken.  Het Mommaluv Event vond plaats op het terrein van het trainingcentrum in Kisozi en dit terrein was dan ook prachtig versierd voor de gelegenheid.  De local chairman van Bukyatifu en de verpleegster van de medische post in Kisozi waren ook uitgenodigd voor het event en er werd voorlichting verzorgd over hygiene, het belang van inenten en family planning.  Alle mamas, papas en babietjes kregen het welbekende Mommaluv pakket met daarin dingen als: een wasteil, zeep, verzorgingsproducten voor de baby, babykleding, lakens en dekens, rijst, suiker en een muskietennet.   De vreugde onder deze onder groep was enorm!  We zijn geweldig blij met de jarenlange samenwerking die we inmiddels hebben met Mommaluv.  Wat groots dat we zoveel babietjes in één keer een betere start in het leven hebben kunnen geven.  Voor meer foto’s en videomateriaal, bezoek onze Facebook pagina.

Tandika Uganda training succesvol

De training Trendy Sandalen maken door Tandika Uganda is in Kisozi succesvol afgerond.  Afgelopen week volgde een enthousiaste groep van meer dan 20 deelnemers de driedaagse training, die plaatsvond bij het trainingscentrum in Kisozi.  In die drie dagen leerden de deelnemers alles over gereedschappen die gebruikt worden bij het maken van sandalen, over materialen die men nodig heeft en oefenden ze zelf met het maken van diverse modellen en maten.  Het enthousiasme waarmee de groep aan het werk was geweldig.  Aan het eind van de drie dagen hebben alle deelnemers een certificaat van deelname en afronding van de training ontvangen.  We gaan ons nu buigen over het vervolg van dit project: het permanent aanbieden van deze training op onze eigen locatie.  We hopen dat de deelnemers aan de training het geleerde daadwerkelijk oppakken om zelf sandalen te gaan maken en er een inkomen mee te verdienen.  Daarnaast laten we de groep niet zomaar los, we gaan zeker met groep deelnemers kijken op welke wijze we hen verdere ondersteuning kunnen bieden om hun eigen onderneming op te zetten.

Happy Birthday Julian Lennon

8 april jl vierde Julian Lennon, de founder van de White Feather Foundation, zijn verjaardag.  Ter ere van zijn verjaardag stuurden diverse projecten een verjaardagswens, waaronder Egoli Africa. Alle verjaardagswensen zijn hier te lezen.  De White Feather Foundation ondersteunt de dorps ambulances in Kamuli district en meer informatie is ook te vinden op hun website.