Egoli Africa

Happy Birthday Julian Lennon

8 april jl vierde Julian Lennon, de founder van de White Feather Foundation, zijn verjaardag.  Ter ere van zijn verjaardag stuurden diverse projecten een verjaardagswens, waaronder Egoli Africa. Alle verjaardagswensen zijn hier te lezen.  De White Feather Foundation ondersteunt de dorps ambulances in Kamuli district en meer informatie is ook te vinden op hun website.

Vacature Vrijwilligerscentrale Wageningen

We zijn op zoek naar een vrijwilliger in Nederland die samen met ons een ludieke lenteactie wil opzetten ten behoeve van het geiten project voor ouderen in Oeganda, in samenwerking met landwinkels of geiten/kaasboerderijen.  De vacature is ook beschikbaar bij de vrijwilligerscentrale in Wageningen.  De vacature kun je hier online bekijken.  Je hoeft niet per se uit de omgeving van Wageningen te komen: elke vrijwilliger van waar ook is welkom om een verschil te maken voor het project in Oeganda.  Heb je zin om je talenten voor een dergelijk project in te zetten? Laat het ons weten.

Afstuderen Woira Jackison

Afgelopen vrijdag, 22 februari, vond aan de lerarenopleiding in Kaliro de graduation ceremonie plaats.  Woira Jackison rondde afgelopen jaar zijn studie af en mag zich nu ook echt officieel docent geschiedenis en religious studies noemen.  We zijn trots op en blij met zijn resultaat: een mooie prestatie en voor Woira een grote stap vooruit in zijn leven.  Woira heeft nog geen baan als docent gevonden maar verricht op dit moment wel allerlei werkzaamheden in het centrum voor beroepstrainingen in Kisozi.  We hopen dat ie snel voor de klas zal staan als docent.

Nieuwe bouwwerkzaamheden

Op dit moment vinden er weer diverse bouwwerkzaamheden plaats in Kisozi.  Zo wordt er een keukentje gebouwd aan de achterkant van het gebouw, want het koken op open vuur aan de voorkant van het gebouw is niet iets wat we willen blijven doen.  Daarnaast wordt een deel van de omheining vervangen.  De houten palen van de omheining zijn aangetast door de termieten en zullen vervangen worden door betonnen palen.  We kunnen nog niet ons gehele land omheinen en beginnen daarom met het deel waar de geiten rondlopen.  Als deze werkzaamheden voltooid zijn gaan we de muren van de het trainingscentrum aan de buitenkant mooi egaal maken.

Farm Stew Workshop

Op Valentijnsdag organiseerden we op ons terrein een workshop in samenwerking met de organisatie Farm Stew.  Farm Stew organiseert interactieve workshops met als doel honger te bestrijden en aandacht te hebben voor goede en gezonde voeding.  En dus kwamen de pannen en potten tevoorschijn en werd er met de groep gekookt.  De workshops passen erg goed bij de activiteiten op het gebied van landbouw en vooral de ouderen in het geitenprogramma, de vrouwen van het varkens project en de deelnemers aan diverse trainingen hebben er baat bij.  De workshop is er praktisch en past goed binnen onze  programma’s.   Voor herhaling vatbaar dus.

Crowdfunding Hippe Sandalen maken

Het komende jaar willen we het aanbod van trainingen in Kisozi weer gaan uitbreiden.

We willen graag een training Hippe Sandalen maken opzetten.

Voordat we die training ook daadwerkelijk kunnen opzetten willen we een groep laten trainen door Tandika Uganda.  Tandika Uganda geeft laagdrempelige trainingen in het maken van leren sandalen: er zijn geen ingewikkelde machines of dure materialen nodig om sandalen te kunnen maken.

Jonge mensen die de training hebben gevolgd kunnen snel aan de slag met het maken van eigen sandalen en het verdienen van een inkomen door de verkoop van sandalen op de lokale markt.

Uit de groep die we willen trainen zullen 2 of 3 mensen gekozen die gaan helpen bij het overbrengen van de kennis op nieuwe groepen.

Om dit te kunnen realiseren hebben we een nieuwe crowdfunding gestart.  Dit keer bij GoFundMe.  De campagne is hier te vinden.  Wil je ons helpen deze campagne tot een succes te brengen? Dat kun je doen door de campagne te delen via mail, facebook of twitter.  Of door te doneren.

Sam, Saniya en Wilson geslaagd

De uitslag van het PLE examen is binnen: alle P 7 leerlingen die meedoen aan ons sponsorprogramma zijn geslaagd!  Samuel, Wilson en Saniya hebben een mooi resultaat neergezet.

Hun basisschool tijd zit er nu officieel op en ze zijn klaar voor de volgende stap: de middelbare school.  Over twee weken begint het nieuwe schooljaar en de kinderen zullen naar middelbare scholen in Jinja en Kamuli gaan.  Wilson heeft al een aantal jaar een vaste sponsor.  Om Samuel en Saniya naar school te kunnen laten blijven gaan hebben we nu toch echt weer ondersteuning nodig.  Wil jij de vaste sponsor voor Saniya of Samuel worden? Neem gerust contact op voor mogelijkheden.

Certificaat uitreiking in Kisozi

Afgelopen zaterdag – 24 november jl. – vond de allereerste Graduation Day plaats op het trainingscentrum in Kisozi.  De deelnemers van de naaiopleiding kregen een certificaat uitgereikt.  Zij hebben met succes de training afgerond en het examen volbracht.  Het was een grootse dag voor zowel de dames die hun certificaat in ontvangst namen, hun familie als het hele dorp.  Er was flink uitgepakt om er een echte feestelijk gebeurtenis van te maken: het terrein was prachtig versierd, er waren diverse genodigden, uiteraard was er een lekkere lunch en zelfs de speaker of parliament, Rebecca Kadaga, had een waarnemer gestuurd om het geheel bij te wonen.  Het leek wel of het hele dorp was uigelopen: er waren zeker meer dan 200 mensen die het gebeuren bijwoonden.  De meisjes zijn klaar voor de volgende stap.  De grootste lof gaat naar David Kawomera vana Egoli Africa, die het geheel tot in de puntjes georganiseerd had.  Voor ons als Egoli Africa is dit zeker een hoogtepunt.  Meer foto’s zijn te zien op onze Facebookpagina.

Sponsorkinderen

Voor Samuel, Wilson en Saniya is de lange vakantie tot en met februari 2019 al begonnen: zij hebben twee weken geleden hun PLE examen gedaan en daarmee is er een eind gekomen aan hun basisschool tijd in Kameke.  In februari 2019 zullen de drie naar een middelbare school gaan.  In augustus hebben wel al gesproken met de ouders van de kinderen en de komende tijd wordt er georiënteerd op de keuze voor de middelbare school.

De zusjes Natasha en Favor hebben een overstap gemaakt naar Glory Junior School in Kisozi.  Op die manier zijn ze dichterbij hun grootouders en is dagscholing betaalbaarder vergeleken met boarding school.  De meisjes beginnen inmiddels te wennen aan hun nieuwe school.

Eind november zit voor iedereen het schooljaar erop en begint de lange vakantie.

Met het oog op het nieuwe schooljaar zijn we weer op zoek naar vaste sponsors die we kunnen koppelen aan één van de kinderen.  Natuurlijk zijn we ook blij met een eenmalige bijdrage.  Interesse in sponsor zijn? Stuur ons dan een bericht via info@egoliafrica.org

Kappersopleiding van start

Een tijdje terug hebben we allerlei benodigdheden aan kunnen schaffen voor de kappersopleiding. Het lokaal is ingericht. Ook hebben we een docente aan kunnen stellen. De lessen zijn inmiddels gestart met een groep van 10 meisjes. We hebben ruimte voor meer, dus hopen dat er zich meer meisjes aan zullen melden. Elke dag is het een drukte van belang bij de verschillende trainingen.