Egoli Africa

Nieuwe bouwwerkzaamheden

Op dit moment vinden er weer diverse bouwwerkzaamheden plaats in Kisozi.  Zo wordt er een keukentje gebouwd aan de achterkant van het gebouw, want het koken op open vuur aan de voorkant van het gebouw is niet iets wat we willen blijven doen.  Daarnaast wordt een deel van de omheining vervangen.  De houten palen van de omheining zijn aangetast door de termieten en zullen vervangen worden door betonnen palen.  We kunnen nog niet ons gehele land omheinen en beginnen daarom met het deel waar de geiten rondlopen.  Als deze werkzaamheden voltooid zijn gaan we de muren van de het trainingscentrum aan de buitenkant mooi egaal maken.

Farm Stew Workshop

Op Valentijnsdag organiseerden we op ons terrein een workshop in samenwerking met de organisatie Farm Stew.  Farm Stew organiseert interactieve workshops met als doel honger te bestrijden en aandacht te hebben voor goede en gezonde voeding.  En dus kwamen de pannen en potten tevoorschijn en werd er met de groep gekookt.  De workshops passen erg goed bij de activiteiten op het gebied van landbouw en vooral de ouderen in het geitenprogramma, de vrouwen van het varkens project en de deelnemers aan diverse trainingen hebben er baat bij.  De workshop is er praktisch en past goed binnen onze  programma’s.   Voor herhaling vatbaar dus.

Crowdfunding Hippe Sandalen maken

Het komende jaar willen we het aanbod van trainingen in Kisozi weer gaan uitbreiden.

We willen graag een training Hippe Sandalen maken opzetten.

Voordat we die training ook daadwerkelijk kunnen opzetten willen we een groep laten trainen door Tandika Uganda.  Tandika Uganda geeft laagdrempelige trainingen in het maken van leren sandalen: er zijn geen ingewikkelde machines of dure materialen nodig om sandalen te kunnen maken.

Jonge mensen die de training hebben gevolgd kunnen snel aan de slag met het maken van eigen sandalen en het verdienen van een inkomen door de verkoop van sandalen op de lokale markt.

Uit de groep die we willen trainen zullen 2 of 3 mensen gekozen die gaan helpen bij het overbrengen van de kennis op nieuwe groepen.

Om dit te kunnen realiseren hebben we een nieuwe crowdfunding gestart.  Dit keer bij GoFundMe.  De campagne is hier te vinden.  Wil je ons helpen deze campagne tot een succes te brengen? Dat kun je doen door de campagne te delen via mail, facebook of twitter.  Of door te doneren.

Sam, Saniya en Wilson geslaagd

De uitslag van het PLE examen is binnen: alle P 7 leerlingen die meedoen aan ons sponsorprogramma zijn geslaagd!  Samuel, Wilson en Saniya hebben een mooi resultaat neergezet.

Hun basisschool tijd zit er nu officieel op en ze zijn klaar voor de volgende stap: de middelbare school.  Over twee weken begint het nieuwe schooljaar en de kinderen zullen naar middelbare scholen in Jinja en Kamuli gaan.  Wilson heeft al een aantal jaar een vaste sponsor.  Om Samuel en Saniya naar school te kunnen laten blijven gaan hebben we nu toch echt weer ondersteuning nodig.  Wil jij de vaste sponsor voor Saniya of Samuel worden? Neem gerust contact op voor mogelijkheden.

Certificaat uitreiking in Kisozi

Afgelopen zaterdag – 24 november jl. – vond de allereerste Graduation Day plaats op het trainingscentrum in Kisozi.  De deelnemers van de naaiopleiding kregen een certificaat uitgereikt.  Zij hebben met succes de training afgerond en het examen volbracht.  Het was een grootse dag voor zowel de dames die hun certificaat in ontvangst namen, hun familie als het hele dorp.  Er was flink uitgepakt om er een echte feestelijk gebeurtenis van te maken: het terrein was prachtig versierd, er waren diverse genodigden, uiteraard was er een lekkere lunch en zelfs de speaker of parliament, Rebecca Kadaga, had een waarnemer gestuurd om het geheel bij te wonen.  Het leek wel of het hele dorp was uigelopen: er waren zeker meer dan 200 mensen die het gebeuren bijwoonden.  De meisjes zijn klaar voor de volgende stap.  De grootste lof gaat naar David Kawomera vana Egoli Africa, die het geheel tot in de puntjes georganiseerd had.  Voor ons als Egoli Africa is dit zeker een hoogtepunt.  Meer foto’s zijn te zien op onze Facebookpagina.

Sponsorkinderen

Voor Samuel, Wilson en Saniya is de lange vakantie tot en met februari 2019 al begonnen: zij hebben twee weken geleden hun PLE examen gedaan en daarmee is er een eind gekomen aan hun basisschool tijd in Kameke.  In februari 2019 zullen de drie naar een middelbare school gaan.  In augustus hebben wel al gesproken met de ouders van de kinderen en de komende tijd wordt er georiënteerd op de keuze voor de middelbare school.

De zusjes Natasha en Favor hebben een overstap gemaakt naar Glory Junior School in Kisozi.  Op die manier zijn ze dichterbij hun grootouders en is dagscholing betaalbaarder vergeleken met boarding school.  De meisjes beginnen inmiddels te wennen aan hun nieuwe school.

Eind november zit voor iedereen het schooljaar erop en begint de lange vakantie.

Met het oog op het nieuwe schooljaar zijn we weer op zoek naar vaste sponsors die we kunnen koppelen aan één van de kinderen.  Natuurlijk zijn we ook blij met een eenmalige bijdrage.  Interesse in sponsor zijn? Stuur ons dan een bericht via info@egoliafrica.org

Kappersopleiding van start

Een tijdje terug hebben we allerlei benodigdheden aan kunnen schaffen voor de kappersopleiding. Het lokaal is ingericht. Ook hebben we een docente aan kunnen stellen. De lessen zijn inmiddels gestart met een groep van 10 meisjes. We hebben ruimte voor meer, dus hopen dat er zich meer meisjes aan zullen melden. Elke dag is het een drukte van belang bij de verschillende trainingen.

Graduation Day in Kisozi

Aanstaande zaterdag vind de eerste graduation ceremony plaats in het centrum voor beroepstrainingen in Kisozi.  De meisjes hebben de afgelopen maanden vele technieken geleerd en grote sprongen vooruit gemaakt.  De meisjes hebben de afgelopen twee weken een heus examen afgelegd en krijgen op 24 november hun certificaat uitgereikt.   De voorbereidingen zijn op dit moment in volle gang om er een gedenkwaardig feest van te maken.  Degenen die door willen gaan voor een vervolgcursus voor gevorderden hebben daar de mogelijkheid toe.  Inmiddels is er een nieuwe groep deelnemers gestart die de basiscursus gaan volgen.  Binnenkort zijn er dus twee groepen aan het werk binnen deze training: beginners en gevorderden.

Naailessen draaien volop

De naailessen in het trainingscentrum in Kisozi draaien inmiddels volop.  Trainer Ziria is tevreden over de vooruitgang van de meisjes die dagelijks naar de lessen komen.  Een groep van 17 meisjes volgt de naailessen van maandag tot en met vrijdag.  Er worden grote sprongen vooruit gemaakt: de meisjes hebben geleerd hoe ze shirts, rokken en broeken moeten maken, kunnen maten opnemen, kleding repareren en patronen tekenen.  De groep heeft hun eigen uniformen gemaakt die ze in de lessen dragen.  Deze maand hebben we een grote voorraad stoffen aangeschaft en zullen de meisjes beginnen met het maken van schooluniformen voor diverse scholen in de regio.  De meisjes zijn ambitieus: ze willen graag gaan werken met Kitenge stoffen en Gomesi jurken gaan maken.

Harvest Junior school in Iganga

Regelmatig krijgen we van een groep ijverige vrouwen uit Heteren en omgeving babydekentjes, babymutsjes, gehaakte baby- en kinderkleding en speelgoed.  Babydekentjes, babymutsjes en kleding worden door ons aan Mommaluv pakketten toegevoegd.  Speelgoed doneren we liever aan scholen of kinderdagverblijven dan ze willekeurig uit te delen.  Onlangs hebben we handgemaakt speelgoed gedoneerd aan Harvest Junior school in Iganga.  Harvest Junior school heeft een eigen facebookpagina.  Harvest Junior school heeft veel behoefte aan schoolmaterialen.  Mocht je meer willen weten over deze school en het doneren van schoolmaterialen aan deze school, neem dan contact met ons op.