Egoli Africa

Certificaat uitreiking in Kisozi

Afgelopen zaterdag – 24 november jl. – vond de allereerste Graduation Day plaats op het trainingscentrum in Kisozi.  De deelnemers van de naaiopleiding kregen een certificaat uitgereikt.  Zij hebben met succes de training afgerond en het examen volbracht.  Het was een grootse dag voor zowel de dames die hun certificaat in ontvangst namen, hun familie als het hele dorp.  Er was flink uitgepakt om er een echte feestelijk gebeurtenis van te maken: het terrein was prachtig versierd, er waren diverse genodigden, uiteraard was er een lekkere lunch en zelfs de speaker of parliament, Rebecca Kadaga, had een waarnemer gestuurd om het geheel bij te wonen.  Het leek wel of het hele dorp was uigelopen: er waren zeker meer dan 200 mensen die het gebeuren bijwoonden.  De meisjes zijn klaar voor de volgende stap.  De grootste lof gaat naar David Kawomera vana Egoli Africa, die het geheel tot in de puntjes georganiseerd had.  Voor ons als Egoli Africa is dit zeker een hoogtepunt.  Meer foto’s zijn te zien op onze Facebookpagina.

Sponsorkinderen

Voor Samuel, Wilson en Saniya is de lange vakantie tot en met februari 2019 al begonnen: zij hebben twee weken geleden hun PLE examen gedaan en daarmee is er een eind gekomen aan hun basisschool tijd in Kameke.  In februari 2019 zullen de drie naar een middelbare school gaan.  In augustus hebben wel al gesproken met de ouders van de kinderen en de komende tijd wordt er georiënteerd op de keuze voor de middelbare school.

De zusjes Natasha en Favor hebben een overstap gemaakt naar Glory Junior School in Kisozi.  Op die manier zijn ze dichterbij hun grootouders en is dagscholing betaalbaarder vergeleken met boarding school.  De meisjes beginnen inmiddels te wennen aan hun nieuwe school.

Eind november zit voor iedereen het schooljaar erop en begint de lange vakantie.

Met het oog op het nieuwe schooljaar zijn we weer op zoek naar vaste sponsors die we kunnen koppelen aan één van de kinderen.  Natuurlijk zijn we ook blij met een eenmalige bijdrage.  Interesse in sponsor zijn? Stuur ons dan een bericht via info@egoliafrica.org

Kappersopleiding van start

Een tijdje terug hebben we allerlei benodigdheden aan kunnen schaffen voor de kappersopleiding. Het lokaal is ingericht. Ook hebben we een docente aan kunnen stellen. De lessen zijn inmiddels gestart met een groep van 10 meisjes. We hebben ruimte voor meer, dus hopen dat er zich meer meisjes aan zullen melden. Elke dag is het een drukte van belang bij de verschillende trainingen.

Graduation Day in Kisozi

Aanstaande zaterdag vind de eerste graduation ceremony plaats in het centrum voor beroepstrainingen in Kisozi.  De meisjes hebben de afgelopen maanden vele technieken geleerd en grote sprongen vooruit gemaakt.  De meisjes hebben de afgelopen twee weken een heus examen afgelegd en krijgen op 24 november hun certificaat uitgereikt.   De voorbereidingen zijn op dit moment in volle gang om er een gedenkwaardig feest van te maken.  Degenen die door willen gaan voor een vervolgcursus voor gevorderden hebben daar de mogelijkheid toe.  Inmiddels is er een nieuwe groep deelnemers gestart die de basiscursus gaan volgen.  Binnenkort zijn er dus twee groepen aan het werk binnen deze training: beginners en gevorderden.

Naailessen draaien volop

De naailessen in het trainingscentrum in Kisozi draaien inmiddels volop.  Trainer Ziria is tevreden over de vooruitgang van de meisjes die dagelijks naar de lessen komen.  Een groep van 17 meisjes volgt de naailessen van maandag tot en met vrijdag.  Er worden grote sprongen vooruit gemaakt: de meisjes hebben geleerd hoe ze shirts, rokken en broeken moeten maken, kunnen maten opnemen, kleding repareren en patronen tekenen.  De groep heeft hun eigen uniformen gemaakt die ze in de lessen dragen.  Deze maand hebben we een grote voorraad stoffen aangeschaft en zullen de meisjes beginnen met het maken van schooluniformen voor diverse scholen in de regio.  De meisjes zijn ambitieus: ze willen graag gaan werken met Kitenge stoffen en Gomesi jurken gaan maken.

Harvest Junior school in Iganga

Regelmatig krijgen we van een groep ijverige vrouwen uit Heteren en omgeving babydekentjes, babymutsjes, gehaakte baby- en kinderkleding en speelgoed.  Babydekentjes, babymutsjes en kleding worden door ons aan Mommaluv pakketten toegevoegd.  Speelgoed doneren we liever aan scholen of kinderdagverblijven dan ze willekeurig uit te delen.  Onlangs hebben we handgemaakt speelgoed gedoneerd aan Harvest Junior school in Iganga.  Harvest Junior school heeft een eigen facebookpagina.  Harvest Junior school heeft veel behoefte aan schoolmaterialen.  Mocht je meer willen weten over deze school en het doneren van schoolmaterialen aan deze school, neem dan contact met ons op.

Ugapads voor 200 meisjes in Kisozi

Dank zij crowdfunding via de 1 % club en een donatie van een sponsor hebben we onlangs 200 meisjes op Buzaya secondary school in Kisozi kunnen voorzien van Ugapads, herbruikbaar maandverband.  De Ugapads zijn een sociaal initiatief van de Oegandese ngo Initiative Uganda uit Iganga.  Niet alleen hebben we 200 meisjes voorzien van herbruikbaar maandverband, ook hebben we door de aanschaf van de Ugapads, het project van Initiative Uganda kunnen ondersteunen.   Het team van Initiative Uganda gaf tevens voorlichting over het gebruik van Ugapads, hygiene en hoe de Ugapads te wassen.  Initiative Uganda betrok tevens de jongens van Buzaya secondary school bij de voorlichting.  Een hele happening, waarvoor de hele school – docenten en leerlingen – uitliep.

Via Youbedo hydroponische landbouw in Kisozi ondersteunen

Bij Youbedo kun je boeken aanschaffen en tegelijkertijd een goed doel ondersteunen.  Het kost je niks extras.  Via Youbedo kun je ook de opzet van hydroponische landbouw in Kisozi ondersteunen.  Meer informatie hierover is te vinden op de site van youbedo: hier.  Deze zomer met een goed boek onderuit tijdens je vakantie? Bestel dan vooral eens via Youbedo.

Fair Pen op Glory Junior primary school

De eerste Fair Pen week zit erop. De kinderen van Glory Junior primary school in Kisozi hebben onder leiding van Fair Pen enorm hun best gedaan.

Fair Pen leert kinderen nieuwsbrieven te schrijven, hun gedachten onder woorden te brengen en met elkaar te discussiëren.  Fair Pen begeleidt de kinderen en de docenten van een school hierin.

Er zijn zeer goede nieuwsbrieven geschreven.  Verschillende onderwerpen komen aan bod: gezondheid (goede toiletten, vaccinaties), sport, dingen die spelen in de directe omgeving van de kinderen.

De school gaat nu zelf aan de slag. Meer groepen gaan gevormd worden en meer nieuwsbrieven gaan geschreven worden. We blijven het een tijdje begeleiden. En ondertussen hopen we dat we het Fair Pen project op meer scholen kunnen uitvoeren zodat de scholen ook nieuwsbrieven met elkaar kunnen uitwisselen.

We vinden dit een belangrijk en waardevol project, omdat het scholen stimuleert met elkaar te netwerken, nieuwsbrieven uit te wisselen en niet alleen de schrijfvaardigheid van leerlingen bevordert, maar hen ook leert over dingen die in hun directe omgeving spelen, na te denken.

Nieuwe deelnemers geitenproject

Onlangs hebben zich weer nieuwe ouderen kunnen aansluiten bij het geitenproject voor ouderen. Dit omdat andere deelnemers hun eerstgeboren geit hebben kunnen doorgeven. De nieuwe deelnemers: Amos Kasadha, Toprista Namulondo, Agnes Nakanda en Zainabu Naigaga komen uit Buliso, Bukyatifu en Bugwanga.